Succé för Jubileumstävlingen

Etthundrasjuttio deltagare, spända tävlingsnerver och en massa skratt. Dessutom upptåg på banan och en fantastisk prisutdelning med bubbel, snittar och segertal. När jubileumstävlingen för att fira Djursholms Golfklubbs 90 år summeras kan vi konstatera att den blev en riktig fullträff. Lördagen den 28 augusti var det dags att kröna Djursholms Golfklubbs 90-årsjubileum med en hejdundrande tävling. Hela veckan inför var en lång upptakt med medlemsträningar, roliga aktiviteter och specialerbjudanden i shopen, och själva tävlingsdagen skulle bli händelserik på många sätt. Intresset att vara med och spela var enormt och närmare 170 deltagare kom till start. Medan Jan Karmakar till slut stod som segrare i herrarnas individuella poängbogey-tävling på 39 poäng och Marianne Garp vann damklassen på 37 poäng, så var det ett starkt lag bestående av Albin Tjärnvall, Charlotte Levén, David Haak och Lars Persson som knep förstaplatsen i lagtävlingen med 83 poäng. Vi passade på att fråga några av deltagarna om deras upplevelser under dagen och hur det är att vara medlem i klubben.

Robert Berglund, medlem sedan 2012

Hej Robert! Det är tävlingsdags, hur känns det?
– Pulsen är hög, eller, kanske inte så hög men den känns. Det är ganska mycket prestige i dag. Min spelstrategi är att försöka gå på mitt handicap, 13,2. Formen är god och humöret är på topp så vi får väl se om det går. Jag är taggad!

Det är ju också lagtävling i dag. Vad ser du för styrkor i ert lag?
– Vi har ju vårt ankare, Claes Montelius, med i bollen så han kommer att få bära laget.

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Numera efter ombyggnaden är det hål 8 eller 12. Åttan är ett fantastiskt signaturhål för hela golfbanan och tolvan efter ombyggnaden med att de sprängde bort så mycket berg så har det blivit jättefint.

Vilket är ditt bästa DGK-minne?
– Jag har varit medlem i nio år nu. Men det är först på senare år som jag börjat spela mer kontinuerligt, ett par tre rundor om året. Förut var det väl tre rundor om året! Mitt bästa minne är nog att jag fick gå i ledarboll i KM för H60 ett år. Sedan gick det väldigt dåligt dag två men jag fick i alla fall gå i ledarboll.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Det är en riktig golfklubb med bra gemenskap och sammanhållning. Det är aktiva medlemmar, mycket folk och en levande restaurang. Det är så många golfklubbar där folk åker hem direkt efter rundan men här stannar folk kvar. Det tycker jag är så bra.

Catharina Jansson, medlem sedan 2005

Catharina, hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb
– Snart tjugo år. Jag har varit väldigt aktiv i klubben och när jag är i Stockholm så är jag det. Men på somrarna är jag i Skåne och då blir det lite svårt att infinna sig till start. Jag har det väldigt trevligt här med medlemmarna och jag har många vänner som spelar på Djursholm.

Det är dags för jubileumstävling. Är du nervös, spänd?
– Nej, jag är absolut inte nervös. Jag tycker det är kul att tävla. Jag har ju varit med i seriespel och sådant så jag är van att tävla. Och i dag är det ju bara skoj.

Vad har du för spelstrategi för dagen?
– Att träffa bollen! Det gäller att träffa bollen och det gäller att förhoppningsvis ha rena golfslag, då är jag nöjd. Sedan går det bra ibland och mindre bra andra gånger men så är ju golfen. Jag har spelat ganska dåligt så jag vet inte hur formen är. Nu har jag inte spelat på två och en halv vecka och så länge brukar det aldrig gå mellan gångerna … Vi får väl säga att jag har vilat mig i form.

Det är ju också en lagtävling i dag. Vad ser du för styrkor i ert lag?
– Jag känner inte de andra i bollen och har inte spelat med dem tidigare så jag vet inte. Men i en sådan här tävling så gäller det att ha roligt tillsammans och inte ta det för allvarligt. Det ska bli kul att spela med de andra, det är ju det som är något av det roliga med golfen, att man alltid träffar nya människor.

Under dina 20+ år som medlem på Djursholms Golfklubb. Vilket är ditt favorithål på banan?
– Nu har de ju gjort om banan och jag har bara spelat den en gång eftersom jag varit borta hela sommaren. Jag har tyckt att tolvan varit ett roligt hål men nu den tycker jag det har blivit lite tråkigare. Fast det är klart, det är fortfarande en utmaning.

Vilket är ditt bästa DGK-minne?
– Jag gjorde hole in one på en tävling som var sponsrad av Mercedes-Benz. Och då undrar man ju: vad fick jag i pris? Ingenting ... Så snopet. Därför att killen från Mercedes sade att de inte hade räknat med att någon skulle göra hole in one. Det var på hål sex, men först fattade jag inte att den hade gått i hål. Jag gör gärna om det men det är nog mer tur än skicklighet.

Marita Grane, medlem sedan 2014 och Eila Eskola, medlem sedan 2015

Hej tjejer, det är tävlingsdags! Är ni peppade?
– Vi är väldigt peppade och sugna. Det är ju lagtävling och det är alltid roligt. (MG)
– Det är en lite speciell tävling i dag med kanonstart och lagspel och lite extra jippon som vi ser fram emot. (EE)

Vad har ni för spelstrategi för dagen?
– Att prata ihop sig i laget är viktigt. Jag har inte träffat de andra i mitt lag än, jag känner bara till dem namnmässigt. (EE)
– Att göra så få misstag som möjligt! Jag känner bara till en i mitt lag, sedan är det två herrar och de vet jag inte vilka det är. Men att lottas ihop med helt okända personer är jätteroligt. Just för att det är så många anmälda till jubileumstävlingen så är det många man aldrig har sett förut som man får lära känna lite grann. (MG)

Hur länge har ni varit medlemmar på Djursholms Golfklubb?
– Sedan 2014, så sju år i år. (MG)
– Och jag kom ett år efter Marita. Så vi är rookies! (EE)

Marita, varför ville du bli medlem på DGK?
– Jag gjorde det på grund av att jag planerade min ”äldretid”. Jag står i kö för i Svalnäs och bor i Hägernäs strand och ville ha en närhet till klubben. Så jag tänkte, att om jag blir 90 år, lika gammal som klubben är i dag, att jag ska kunna ta golfmoppen från Svalnäs och hit för att spela. (MG)

Vad tycker ni är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Det är mycket som är bra med klubben men jag relaterar till att vi har en jättebra damkommitté. Jag var tidigare medlem i Brollsta men där var det svårt att få ihop damtävlingar och att få damer att tävla. Här får man nästan stå i kö. Nu pratar jag lite i egen sak eftersom jag är med i damkommittén, men hitintills har jag bara hört positivt om damernas tävlingar. (EE)

– Och jag tycker hela atmosfären är fantastisk. Miljön både inne och ute är jättefin. Sedan ordnas det väldigt mycket trevliga saker. Det förstår man när man pratar med personer från andra klubbar. Restaurangens temakvällar är till exempel jättetrevliga. Eila och jag har varit på ett par stycken och det har varit väldigt lyckat och gott. Det känns jättetrevligt att komma hit och speciellt vid fint väder eftersom det är en sådan fin solnedgång vid terrassen hela kvällen. (MG)

Under de år som ni har varit medlemmar, har ni hunnit samla på er något riktigt härligt minne?
– Jag tycker det har varit roligt hela tiden. Och det finns så många tävlingar som har lång tradition. Att det sitter så mycket i väggarna som inte finns på de moderna klubbarna ska man värna om och tydliggöra varför det finns. I damkommittén vet vi till exempel inte varför vi har en mortel som vi tävlar om mot Kevinge och det är ingen som lyckats ta reda på det. Det är lite synd att de som införde traditionen inte skrivit ner varför. Vi har pratat om att ordna en Wall of Fame i damrummet för vandringspris som är synligt för alla, för det bidrar till klubbens själ. (EE)

– Ja, det är så roligt här så jag kan ju spela fem gånger i veckan. Lite galet men … Ett väldigt trevligt minne jag har är när jag vann pron’s tävling. Då får man ju en sådan där grön keps, vilken är väldigt eftertraktad. En sådan vill man ju ha – och nu har jag det. Eila suktar efter en vet jag! (MG)

Peter Norlindh, medlem sedan 1976

Hej Peter, hur är formen?
– Alltid bra innan tävlingen. Sedan får man se om man bekräftar den efteråt. Men jag är taggad.

Det är ju också en lagtävling i dag. Vad ser du för styrkor i ert lag?
– Att vi är jämnt fördelade med två killar och två tjejer – och förhoppningsvis har en bra spelstandard på alla. Men det viktiga är ju inte vem som vinner utan att vi har trevligt och uppmärksammar 90-årsjubileumet.

Hur länge har du själv varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– Sedan 1976. Jag var ordförande i klubben det år som vi firade 75 år, 2006, och det var en fantastisk upplevelse. Då var tältet ännu större än i dag, och på det sätt vi kunde uppmärksamma George ”Jåschan” Deverell och några andra personer var magiskt. Under alla mina år på klubben har det hänt otroligt mycket. I slutet av 70- och in på 80-talet var jag en duktig golfare och det var ju en sak, men mitt starkaste minne är när vi under min tid som ordförande gjorde det första stora greenombyggnadsprojektet på 18-hålsbanan. Det var uppmärksammat men jag kan säga att det som har gjorts nu med ombyggnationen är ett par klasser bättre. Det är viktigt att om man har en golfklubb och har god ekonomi, att man verkligen investerar sina pengar i banan och trivsel. Vi är en familjeklubb, det känns bra och det ska bli kul att se vad som händer framöver.

Någon rolig anekdot du kan dela med dig av?
– Det är preskriberat, allt galet som hänt, ha ha!

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Kombinationen att vi är en familjeklubb och att vi satsar enormt på ungdomar, juniorer, även de allra yngsta. Att vi har byggt upp en tränarstab som skapar möjligheter för elit. Att vi, Djursholms Golfklubb, skulle bli svenska mästare i golf som vi blev för några år sedan är alldeles unikt. Det är så kul.

Avslutningsvis vill jag passa på att önska lycka till i tävlingen!
– Tackar, tackar. Det tar jag till mig. Och det kommer att bli roligt oavsett hur det går. När det går bra är det att vi har kul. 

Stefan Lindbergh, medlem sedan 2015

Det är tävling i dag Stefan. Hur känns det?
– Som vanligt, ha ha! Jag är peppad men det kan gå hur som helst. Det vet man inte förrän efteråt.

Så hur är formen?
– Jag vet inte. Ibland lysande, ibland icke lysande. Jag har väl spelat ett femtiotal rundor hittills den här säsongen, med varierat resultat.

I dagens jubileumstävling ingår även en lagtävling. Hur väl känner du de andra du ska spela med?
– Jag vet vilka jag går med och har sett dem på klubben tidigare men känner dem faktiskt inte. Fast det är ju del av charmen. Vi får väl se vad vi lägger upp för strategi. Vi får prata igenom det när vi ses på tee på 12:an där vi ska slå ut.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Jag har varit medlem sedan 2015 och för mig är det närheten; jag bor i Solna. Det är lätt att komma ut och så har jag kompisar som också är medlemmar och som jag spelar rätt mycket med. Atmosfären är bra på klubben.

Har det hänt något särskilt roligt under dina år här?
– Det händer kul saker hela tiden men jag kan inte erinra mig någon specifik anekdot. Jag har inte gjort hole in one än eller så – tyvärr.

Den kanske kommer i dag?
– Vi får hoppas det! Och jag hoppas att det blir en härlig dag.

Felix Jondal, medlem sedan 2005

Hej Felix! Du är krögare och ägare till Mulligans, men i dag roddar du inte i köket utan ska spela tävling.
– Mycket spännande! Jag är mycket taggad.

Vad har du för spelstrategi för dagen?
– Strategin är att hålla mig utanför skogen … Det brukar alltid vara ett problem på den här banan, men det är mest för att inte tära på fairway. Det är alltså en ekonomisk fråga för klubben, jag tänker att jag ska spara lite pengar åt dem.

Vad tror du att du kan bidra med till laget?
– Jag hoppas jag kommer att bidra med positiv energi och bra närspel. Och lite god mat och dryck till alla som är med och tävlar, förstås.

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– Jag har vistats här sedan barnsben, sedan 70-talet. Det har utspelats en väldans massa saker under de här åren. En av de som jobbade här tidigare, som satt i styrelsen och var ordförande i juniorkommittén, hette Barry Crussell. Vi var ute och tjuvspelade här och då brukade han ligga i buskarna och så när man kom gående sprang han ut och ropade åt oss: ”Fan grabbar, har ni greenfee?” Efter det fick han namnet Barry Knussel!

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Åttan, det är ett väldigt vackert par-3-hål och lagom längd för min järnåtta.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Jag skulle säga gemenskapen här. Det är en fantastisk stämning. Att vi har en sådan fantastisk juniorverksamhet. Att det är familjen i alla livets skeden som kommer hit, vi umgås här i fyra generationer. Att komma hit, för min del, är inte som att gå till jobbet utan som att komma hem till någon. Det är en fantastisk stämning här i klubben. Att klubben de senaste åren har jobbat så mycket med att få upp juniorverksamheten bidrar enormt mycket till att det smittar av sig på föräldrar som också kommer hit och hänger. Det har gjort väldigt mycket för klubben. Nu är vi en klubb i förändring som ser visionerna framåt, så det ska bli väldigt kul att följa klubben framåt 90 år till.

Muazzam Choudhury, medlem sedan 1998

Välkommen till dagens jubileumstävling Muazzam! Hur är formen?
-Som vanligt, inte så bra. Man spelar inte bra så ofta, ha ha!

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb och vad är det bästa med klubben?
– Jag har varit medlem i drygt 20 år. Det bästa för min del är den sociala biten. Det är mycket sociala aktiviteter och tävlingar och man har så många olika typer av umgänge, vilket jag tycker är det som är bäst. Man har många kompisar och blir en del av en gemenskap. Den biten är väldigt stark.

Klubben firar 90 år i år. Under de drygt 20 år som du själv varit med, har du någon händelse som etsat sig fast i minnet?
– Ja, jag hade en gäst med mig för några år sedan, det var under sensommaren och vi satt på terrassen och tittade ut mot det sista hålet. Då kom det rådjur springande över fairway medan vi satt och åt. Det såg helt sagolikt ut. Det är ett starkt minne faktiskt. Annars är det många fina tävlingsrelaterade minnen, att man spelat en massa tävlingar och vunnit en och annan – och förlorat de flesta.

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Inte direkt, men ett hål som jag sponsrade en gång i tiden är hål 16 som jag tycker om. Med nya ombyggnationen har det blivit svårare. Inte minst nu när man är äldre och inte slår lika långt så kommer bunkrarna i spel från utslaget på ett annat sätt.

I jubileumstävlingen i dag ingår ju även en lagtävling. Vet du vilka du spelar med?
– Jag känner en av dem men inte de två andra så det blir nya bekantskaper. Vi får väl se hur vi får ihop spelet. Jag är själv ganska volatil! Men trevligt umgänge blir det alltid oavsett hur det går.

Fredrik Eriksson, medlem sedan 2002

Hej Fredrik, du har precis kommit in efter dagens runda. Hur har det gått för dig i dag?
– Bra tycker jag. Jag är inte så nöjd med spelet men resultatet var okej, 37 poäng. Och så har vi haft mycket trevligt i bollen. Det har varit toppen.

Hände det något speciellt under rundan?
– Nej, sen var det att jag inte träffade fairway en enda gång under de första nio. Så det var lite jobbigt. Men det blev bättre de sista nio och jag avslutade med en 10-metersputt på det 17.e. Så det kommer jag väl att minnas som bäst för mig. Som lag spelade vi på okej men vi kommer nog tyvärr inte att ha så mycket med toppstriden att göra.

Hur kom det sig att du blev medlem i Djursholms Golfklubb?
– Jag gick med 2002. Jag bor i Djursholm sedan många år så det var naturligt. Men faktiskt, trots att jag varit medlem ganska länge nu så är det här min första tävling. Jag har aldrig spelat tävling förut. Jag tycker att det är fantastisk. Det var jättekul i dag och framför allt tycker jag att nya banan är grym. Det är jättekul och jag är superglad att klubben har satsat och byggt om banan och greenerna och fått banan så otroligt bra.

Vilket är ditt favorithål?
– Jag tycker om hål 12. I dag slog jag en bra drive, sedan en pitch och så en wedge upp på green. Det är ett jättefint hål tycker jag.

Vad skulle du säga är det absolut bästa med Djursholms Golfklubb?
– Att banan är så bra! Den sköts så fint, det är ordning, restaurangen är bra och det är kul med nya shopen. Det enda jag skulle vilja utveckla är rangen. Den har ju sina begränsningar, vilket är lite synd. Annars är jag en glad och lycklig medlem.

Irja Lavén, medlem sedan 1992

Hej Irja, är du redo för att spela tävlingen?
– Absolut! Man vet aldrig hur formen är men jag hoppas att den är bra. Man tror ju alltid att den är bra när man ska gå ut. Fast humöret är gott!

Vad har du för spelstrategi för dagen?
– Att försöka vara lugn och inte ha för bråttom. Då går det bättre att slå. Och jag tror på vårt lag. Jag känner två av de andra jag ska spela med och den tredje vet jag är en duktig kille så jag hoppas att han kan leverera. Det blir nog inga problem med att skapa god stämning i bollen.

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– Sedan 1992. Vi flyttade till Djursholm från Uppsala och ställde oss i kö och till slut kom vi med. När jag började här kände jag inte någon, så jag gick med på onsdagarna med damerna och det var jättetrevlig stämning redan då. Där lärde jag känna de flesta. Ett tag var jag ordförande i damkommittén och tycker att Ladies Invitation i augusti brukar vara väldigt trevlig. Annars har vi alltid trevligt på våra sammankomster med damerna.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Det är en bra kamratkänsla på klubben. Det var inte det i början när vi kom hit. Det har verkligen förändrats och det är jättehärligt. Banan har alltid varit rolig för den är varierande. Restaurangen är också toppen och jag är ofta här även om jag inte spelar golf. Jag bor ganska nära så det är lite som ett andra vardagsrum för mig.

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Nej, men jag har två som jag inte gillar! Tvåan är lite tråkig för tjejer som inte slår så långt. Nu har jag blivit skadad och har lite sämre handicap, men när jag spelade aktivt så tyckte jag att 14:e var jättekul. Du kunde slå upp bollen bra för du visste att det inte fanns några bunkrar och att du alltid kunde hitta bollen. Man kunde satsa på att komma upp på två så det var ett jättekul hål.

Du ska inte inte satsa på det i dag då?
– Absolut inte! I dag håller jag mig kort och rakt.

Anna Gertz Rex, medlem sedan 2014

 Hej Anna! Du har precis kommit in efter avslutad tävling. Hur har det gått för dig i dag?
– För mig har det gått väldigt dåligt, en av mina sämsta rundor, men jag hoppas att laget ändå har fått ihop det ganska bra ändå.

Vad har ni för strategi i bollen för lagtävlingen?
– Vi försökte uppmuntra varandra och spela så bra vi kunde. Det var några fina slag och väldigt trevliga medspelare. Vi lyckades hålla geisten uppe.

Hur länge har du varit medlem och har du något härligt minne att dela med dig?
– Jag har varit medlem snart tio år. Det är så väldigt mycket som har hänt under de åren. Dels är det ju golfen och dels är det samhörigheten och hela miljön här som jag tycker är väldigt trevlig. Så jag kan inte riktigt plocka ut en sak.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– För oss är det närheten, vi kan gå hit. Sedan är det är väldigt många trevliga människor. Det är alltid härlig stämning. Och jag tycker jag att det är väldigt positivt med all barnträning och satsning på ungdomar, och också allt som har gjorts med banan och klubbhuset och de planer som finns. Jag tycker det är en väldigt trevlig utveckling som pågår. Det är verkligen alla åldrar och det är jätteskojigt.

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Jag tycker om 12:an. Det är spännande, utmanande och vackert. Fast i dag gick det inte så bra där tyvärr!

Claes Montelius, medlem sedan 1971

 Claes, du är en av klubbens mest välkända profiler. Hur länge har du egentligen varit medlem?
– I år är det femtio år. Och så fyller jag sjuttio. Så jag firar också jubileum i år.

Under alla dina år på klubben måste det ha hänt otroligt mycket. Har du något starkt minne att dela med dig av?
– Förra året, när jag spelade sista ronden med min bror som dog sedan, så gjorde jag eagle på 5:an. Det var kul att han fick vara med om det på sin sista ronda. Men jag har inte gjort någon HIO än, vilket han var sur för. Så jag har lovat honom att göra det.

Du kanske slår till i dag! Hur är formen?

– Ja, kanske – man vet aldrig! Formen är bra, den är alltid bra. Min strategi är att göra så många birdies som möjligt och sedan låta tjejerna i laget göra resten.

Vad ser du för styrkor i ert lag?
– Vi känner varandra och vi är starka tillsammans, Lottie, Eva, Robert och jag. Men det är ingen prestige i lagtävlingen, det är bara trevligt.

Vilket är ditt favorithål på banan?
– Tian förstås, det har jag varit hålvärd för i 25 år. Där gjorde min bror eagle och jag birdie när vi spelade mot banarbetarna förra året. Då blev de lite knäckta så vi vann matchen. Vi spelar ofta bästboll mot banarbetarna och vi leder väl med 28–2 eller något sådant där.

Vad är det bästa med Djursholms Golfklubb?
– Att jag bor så nära, jag cyklar hit. Att jag är uppvuxen bredvid banan, så närheten. Det är fin stämning. En härlig bana. Jag älskar det här. Speciellt nu när den är ombyggd och den har blivit så jättefin.

Lars Persson, medlem sedan 2003

 Lasse, du har just spelat klart tävlingen. Hur gick det?
– Det gick hyggligt. Jag hade 33 poäng och det är jag nöjd med. Och laget är bra med också men den siffran håller vi till prisutdelningen.

Okej, det luktar seger kanske?
– Det är mycket möjligt! Vi hade en mycket trevlig boll och bra spel tillsammans och kompletterade varandra väldigt bra.

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– Snart 20 år. Vi bor i närheten så det var naturligt att söka medlemskap i klubben här. På den tiden var det lång kö så vi är väldigt glada att vi kom med, jag och min hustru. Det är väldigt fin och trevlig klubb. God stämning, kul matcher, både herrgolf och damgolf och allt.

Vad skulle du säga är det bästa med klubben?
– Banan är fantastisk nu efter senaste ombyggnaden. Den har blivit både vacker och är trevlig att spela.
Sedan är det stämningen i klubben. Det är en väldigt god stämning tack vare medlemmarna. Det är sportsligt och golfmässigt och alla är glada och pigga. Det är mycket folk – se bara på restaurangen där det ständigt är fullt. Många medlemmar sitter kvar efter sina rundor. Vi åker ofta hit även om det inte står golf på schemat. Restaurangen har blivit fantastisk och fredagskvällarna de haft under säsongen har varit väldigt bra. Djursholm är en riktig golfklubb som det ska vara, både golfen och det sociala.

Vad säger du om banan då; har du något favorithål?
– Den har blivit mycket vackrare. Jag ska inte påstå att den är lättspelad, tvärtom är den svårare att spela men den är schysstare med de nya avrinningsområdena. Missar man green får man inte så stora problem även om det blir ett slag till. Den är ärligare. Jag har flera hål som jag tycker har blivit så fina, tolvan bland annat. Banan är en fröjd för ögat så det är ett nöje att ta hit greenfeegäster och få visa upp den.

Under dina 20 år som medlem, har du någon kul anekdot att dela med dig av?
– Det man kommer ihåg är en massa trevliga rundor, att man har haft kul i bollen med trevligt sällskap – även om golfen inte alltid är på världsnivå. Något som är lite kul är ju alla rådjur och rävar man stöter på ute på banan. Ibland är det både rävar och hundar som kan knycka bollar. Jag har inte varit med om det själv men för någon vecka sedan var det en fågel som knyckte en boll för någon.

Gunnar Öijvall, medlem sedan 2003

 Hur har det gått för dig i dag Gunnar?
– Det har varit en väldigt trevlig runda. Det har gått ganska hyggligt. Förutsättningarna har varit lite svåra men det är lika för alla. Man tävlar och gör sitt bästa och så har man kul och trevligt mellan slagen.

Hur var formen?
– Den var bra ända till de sista hålen då jag råkade ut för en liten backlash från när jag slog en golfboll i huvudet på mig. Då genererade det en hjärnskakning och andra komplikationer. Det var frö tre år sedan och i dag gjorde jag ett slag som påminde exakt om det. En déjà vû-upplevelse. Sedan jag var lite skakig på slutet utan att det var någon katastrof. Men vi hade trevligt och det är det viktigaste. Och det var fantastiskt väl arrangerat så jag är jättenöjd.

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– I 18 år nu. Jag hade stått i kö länge, så tyckte jag att det kändes ganska onödigt att sitta och åka bil en halvtimme till Skålhamra och Täby Golfklubb. Så jag gick ner hit och anmälde mig att jag ville börja spela här. Att jag gick med i Djursholm är det bästa jag har gjort. Jag upptäckte att jag borde ha gjort det från början för här känner jag så många människor. Stämningen på den här klubben är outstanding. Jag har aldrig varit med om maken till hur man hjälps åt och backar upp varandra. Man känner att man är välkommen när man kommer hit och man träffar på glada människor. Jag har nog aldrig träffat på någon som varit sur här. Det är ingen som visar upp sådana sidor och det är väldigt viktigt. Klubben har all framtid för sig.

De mötena kan ju många gånger leda till livslång vänskap, håller du med?
– Ja, så är det ju. Förutom att man delar ett gemensamt intresse så umgås man på andra sätt. Här finns en del som spelar curling till exempel. Man träffas efteråt, man har torsdagsklubben med sina middagar och man har tisdagsgolfen och middagar ibland. Allt det här sociala med middagar på kvällarna, det är inte så många klubbar häromkring som har det. Alla har trevligt och kul – jag älskar det här.

Men 18 år på klubben; du måste ha någon rolig anekdot att dela med dig av?
– Det händer hela tiden lustifikationer. Något som var spännande var på 17:e när vi skulle slå in en boll från stenröset på vänster sida och plötsligt upptäckte att det var ett antal rävungar som sprang omkring där bland stenarna. Det var ett litet gryt där och sånt är rätt roligt. Och något år har varit en kungsörn som cirklat här ovanför.

Charlotte Levén, medlem sedan 1987

 Berätta Charlotte, du har just spelat klart tävlingen. Hur har det gått?
– För vårt lag ganska bra – inte min förtjänst. Men vi har haft supertrevligt, riktigt roligt. Jag önskar förstås att jag hade spelat lite bättre men de andra skötte det.

Hände det något speciellt under rundan?
– Det var bara genomtrevligt. Albin Tjärnvall som var med i laget spelade grym golf, hade så många birdiechanser och till slut rullade den i. Så det var kul.

Hur länge har du varit medlem på Djursholms Golfklubb?
– Sedan 1987. Mina föräldrar var medlemmar och tyckte att det var en bra idé. På den tiden kunde man bli medlem när man blev elva år så det var min första chans. Jag är uppvuxen i närheten och hela min familj spelar.

Det måste ha hänt väldigt mycket sedan dess?
– Verkligen! Det känns som en traditionell klubb men ändå med framåtanda. Det är fantastiskt. Och nu spelar mina barn här också och det är fantastiskt roligt. Jättekul med alla unga medlemmar. Nu kanske det är för att jag varit medlem så himla länge, men jag tycker att det är en sådan himla härlig stämning. Det är det bästa. Och banan såklart. Den är så fin, det är både roligt och svårt och jättevackert.

Har du något favorithål?
– Jag skulle säga att det är hål 13. Det bjuder in till en bra drive när man står uppe på tee, och gör man det så har man stor chans att scora.

Vilket är ditt bästa DGK-minne?
– Just för att det är jubileum så tänkte jag på när klubben fyllde 60, då var jag 15 år. Då var det stor middag här och juniorer fick äran att servera så det gjorde jag på den där middagen. Dagen efter fick vi som kämpat spela tävling. Det är nu trettio år sedan och jag minns att det var väldigt kul.

Golf glädje har ingen ålder

Golfglädje har ingen ålder

 

En av klubbens mångåriga medlemmar är Maj-Britt Widenfelt. Efter att hon flyttat till Stockholm från Uppsala i mitten av 1980-talet hittade hon så småningom till Djursholms Golfklubb. Och trots att hon själv närmar sig samma aktningsvärda ålder som golfklubben så spelar och tävlar hon alltjämt aktivt. 

 

Något av det bästa med golf är ju att alla kan spela och mötas på lika villkor. Oavsett om man är nio år eller närmare nittio. Just möjligheten att umgås över generationsgränser håller Maj-Britt Widenfelt, som tillhör det äldre gardet, högt.

– Jag brukar spela med min dotter och hennes man och nu har också deras dotter anmält sig som blivande medlem. Under pandemin har man ju haft det väldigt bra med att kunna spela med sina barn och barnbarn. Det tycker jag är fantastiskt, att man kan spela med sina barnbarn – och de skriker ”Bra farmor!” så det ekar runt banan, säger hon.

Maj-Britt blev medlem i klubben 1987 efter att hon flyttat ner från Uppsala.

– Jag åkte runt och tittade på olika klubbar och trodde att jag skulle komma in hur lätt som helst. Det visade sig att det var kö överallt. När jag kom till Djursholm tyckte jag att det såg trevligt ut och så hade man en aktiv damsektion för damer i min ålder. Nu är den väldigt livaktig, och det är väldigt duktiga golfare här.

Umgänget med andra och det sociala kamratskapet lyfter hon fram som det absolut bästa med Djursholms Golfklubb.

– Tidigare hade vi en trivselkommitté och ordnade väldigt mycket fester och gemenskap, tävlingar och sådant. Det är inte lika mycket i dag men det blir kanske bättre. Jag tycker det är viktigt att man får den där klubbkänslan och att man har sådana här sammankomster och tävlingar så att man träffas och lär känna varandra.

 

Nya generationer i klubben

Att Djursholms Golfklubb har en central plats i lokalsamhället märks inte minst på det generationsskifte som den befinner sig i. Efter att ha varit en ålderstung klubb har det på senare tid tillkommit många ungdomar och barn, vilket Maj-Britt ser positivt på.

– Det är ju naturligt att det blir ett generationsskifte. Många har varit medlemmar kanske 50–60 år men de försvinner en efter en. De som jag spelar med nu är ju tio år yngre – och jag är så glad att de vill spela med mig!

Även om Maj-Britt numera mest spelar på 9-hålsbanan, som hon tycker är fantastisk och en stor tillgång för klubben, och åker golfbil under sina rundor så är hon i högsta grad en aktiv medlem. Faktum är att hon med sina 89 år var jubileumstävlingens äldsta deltagare.

Med i hennes lag spelade Norah Stenström, Magnus Bergström och Elisabet Palm-Werner som tog sig an kaptensmössan.

– Vi stöttade varandra väldigt bra i början så vi började starkt. Sedan var det tyvärr en nedåtgående trend …, säger Elisabeth.

– Vi till på köpet med nollade helt alla fyra på ett hål! Men vi har haft jättetrevligt och det är ändå det viktigaste, inflikar Maj-Britt med ett skratt.

Lagresultat Jubileumstävlingen

 

LÄnk till resultatlistan hittar du här

Resultat Lag Jubileumsgolfen 
1 TJÄRNVALL, Albin  83 poäng
  LEVÉN, Charlotte   
  HAAK, David   
  PERSSON, Lars   
     
2 Lars Johansson 79 poäng
  Ulla Fredriksson  
  Britt Olofsson  
  Björn Edwall  
     
3 Fred Cederoth 78 poäng
  Göran Holm  
  Lars Marcus  
  Björn Johansson  
     
4 Anders Pettersson 78 poäng
  Elisabeth Alvemo  
  Jan Karmakar  
  Inger Berg  
     
5 Daniel Nilsson 78 poäng 
  Fredrik Eriksson  
  Michaela Wallensteen  
  åsa Lindblom